Store som små virksomheder har utallige forskellige valg af webhosting af deres hjemmeside, emails, applikationer og meget mere. Den mest udbredte og kendte mulighed er shared hosting, hvor en server bliver delt af mange forskellige kunder og dermed kan samme produkt sælge til mange kunder til en lavere pris. Det er dog ikke shared hosting (delte servere) som vi vil se på i dette indlæg.
Virksomheder som har brug for mere kraft og kontrol vil være nødsaget til at kigge efter udbydere som tilbyder dedikerede servere. Ved en dedikeret server menes der, at virksomheder kan leje en server hos en udbyder. Det er naturligvis også muligt at have sin helt egen server placeret interne i virksomheden, men mange præfererer at lade professionelle stå for den delt. Det skal siges, at store (læs rigtig store) virksomheder har deres egen servere, IT-ansvarlige osv., men virksomheder i den kaliber læser ikke dette indlæg. Lejer du en dedikeret server hos en server-/webhoteludbyder, vil du have mulighed for at vælge hvor meget CPU, RAM og plads du har behov for. Udbyderen står derfor for alt hardware, så du ikke skal bruge mange hundrede tusinde kroner på egen server.
Lad os se på de forskellige fordele ved denne form for webhosting.
1: Bedre performance og sikkerhed
At have sin egen dedikerede server sikre dig den maksimale oppetid på din hjemmeside, hvorimod shared hosting afhænger af dine omgivelser på serveren. Shared hosting kan det gå ud over dig, hvis du har nogle dårlige "naboer" på serveren. Får du rigtig meget trafik på din hjemmeside, så vil din egen server bedre kunne imødekomme de mange besøgende samtidigt sikre høj stabilitet og hastigheder.
Jeg siger ikke, at normale webhoteller kørende på fællesservere er usikkert, men du kan være opmærksom på, at du faktisk fysisk deler plads med mange andre. At have sit eget tag over hovedet giver mere sikkerhed, specielt hvis du arbejder og lagre følsomme oplysninger.
2: Ingen delte ressourcer
Som nævnt ovenfor, så har du som den eneste fuld adgang til alle ressourcerne på serveren, du kan dermed 100% udnytte hele serverens fulde potentiale og ikke bekymre dig om andres brug af CPU og RAM. En anden væsentlig ting er det trafik/bredbånd som er opkoblet til serveren, hele kapaciteten er tilgængelig til dig og bliver ikke begrænset af en gut som kører en masse scripts som belaster hele systemet.
3: Fleksibilitet
En dedikeret server giver dig som en ejer/lejer meget fleksibilitet i form af unikke specifikationer du har behov for. Har du f.eks. brug for mere kraft i form af CPU eller RAM, så kan du nemt kontakte udbyderen som generelt hurtigt imødekommer dit nye behov. Det samme gælder hvis du driver en media baseret hjemmeside som kræver utrolig meget plads, så er flere eller større harddiske ofte muligt med et fingerknips. På delte webhoteller er du begrænset i form af konfigurationer (ofte er det pakkeløsninger du kan vælge mellem) som webhoteludbyderen stiller til rådighed, både i form af hardware, software osv. Ofte kan du risikere at de ikke tilbyder det du har brug for eller også tilbyder noget du ikke har brug for. Den fulde kontrol og styring fås kun via dedikerede servere.
4: Lave startomkostninger og vedligeholdelse
Virksomheder som har brug for dedikerede servere, men nødvendigvis ikke har tiden eller penge til at starte, kan få samme effekt ved at leje igennem udbydere. Det gør det relativt billigt at starte med dedikerede servere som generelt er den dyreste form for webhosting. Det er fordelagtigt for virksomheder som har brug for den ekstra kontrol og kraft, men ikke har ressourcer til at investere hundrede tusinde af kroner i hardware eller den tekniske kunnen til vedligeholdelse. En server er ikke et køb, sæt op og kør produkt, der kræves rigtig meget kontrol for at sikre stabilitet og høj sikkerhed, så er du ikke professionel, så kan det bedst betale sig, at lade de professionelle om det.
5: Egen IP
Hver server har sin egen unikke IP-adresse. Det er en kæmpe fordel når vi snakker om sikkerhed. Det gør også at du kan SSL (https) kryptere din server med andre end SNI og dermed opnå langt højere sikkerhed. Delte servere deler også deres IP og for at bruge samme eksempel igen, lav en af dine naboer noget beskidt på deres webhotel med samme IP, så kan du også risikere at blive ramt. Det kan være i form af angreb til IP'en som kan påvirke din ranking på Google, men det er kun i ekstreme tilfælde og ikke noget du direkte skal bekymre dig om.
Alle disse fordele kommer til en pris og kan på ingen måde sammenlignes med almindelige webhotelpriser. Dette er ikke den bedste løsning hvis du skal drive en lille WordPress hjemmeside, men for kunde med store behov og krav til performance.